Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Radiológusok Társasága

Society of Hungarian Radiologists

Musculoskeletalis Szekció

 • Bemutatkozás
 • Vezetőség
 • Elérhetőségek
 • MSK Szekció felhívása, belépés
 • MSK tanfolyamok, kongresszusok, konferenciák
 • MSK Webinarok, elérhető előadások
 • MSK szakirodalom
 • MSK dokumentumok
 • MRT pályázat belföldi tanulmányutak költségének támogatására

Bemutatkozás

ELNÖKI KÖSZÖNTŐ

Tisztelt MSK Szekció Tagok! Tisztelt Kollégák!

Az idén szeptember közepén megtartott MRT MSK Szekció Tisztújító Ülésen a szekció tagsága megválasztotta az új vezetőséget a következő három évre. Mint a későbbiekben az alakuló vezetőségi ülésen megválasztott elnök sok szeretettel üdvözlök minden MSK Szekció Tagot!

Először is szeretném megköszönni az MSK Szekció tagjainak és vezetőségének bizalmát, nagy megtiszteltetés számomra, hogy az elkövetkező három évben a szekció elnöki pozícióját tölthetem be. Megtisztelő és egyben rendkívül felelősségteljes feladat is, melynek igyekszem a lehető legjobban megfelelni.

Az MSK Szekció életében is rendkívül nehéz, de termékeny három éven vagyunk túl, Dr. Nagy Judit leköszönő elnök vezetésével a pandémia sújtotta időkben is sikerült számos előremutató célkitűzést megvalósítani. Többek közt széles körű elfogadásra kerültek az MSK MR vizsgálatok minimum követelményeit rögzítő alap protokollok, a sürgősségi MSK MR indikációs lista és a Szekció által a rezidensek részére ajánlott tankönyv (Chew, F.: Musculoskeletal Imaging The Essentials) is.

Az új vezetés a korábban megkezdett munka folytatását tűzte ki célul, ennek megfelelően az előző vezetés által megfogalmazott célok elérését továbbra is prioritásként kezeljük. Ennek ismeretében az alábbi célok megvalósulását tartom fontosnak az elkövetkező három évben:
• az európai mozgásszervi radiológiai társasággal (ESSR) való kapcsolat elmélyítése,
• a Szekció által ajánlott tankönyv anyagának feldolgozása, grémiumokkal való hatékonyabb együttműködés kialakítása,
• a megjelentetett alap MSK MR protokollok kiegészítése, revíziója,
• társszakmákkal való együttműködés további előmozdítása,
• közösségi médiában való aktivitás növelése,
• magyar MSK közösségépítés.

Az alakuló ülést követően felvettük a kapcsolatot a vezetőségi tagok által a tanácsadó testületbe javasolt személyekkel, így összeállt a kiterjesztett vezetőség is, mely az alábbi tagokból áll:

Elnök: Dr. Gulácsi György
Alelnök: Dr. Somogyi Rita
Titkár: Dr. Molnár Diána
Vezetőségi tagok: Dr. Nagy Judit, Dr. Rudisch Tibor

Tanácsadó testületi tagok: Dr. Bézi István, Dr. Farbaky Zsófia, Dr. Girán Bettina, Dr. Papp Éva, Dr. Polyák Ilona, Dr. Varga Edit

A teljes vezetőség nevében mondhatom, hogy az elkövetkező három évben is azon fogunk dolgozni, hogy szubspecialitásunkat képviselve elősegítsük annak népszerűbbé tételét, szakmai alapjainak megszilárdítását, valamint a terület elméleti és gyakorlati oktatási színvonalának további emelését.

Ehhez a bizalmat megköszönve, tisztelettel:

Dr. Gulácsi György
MSK Szekció Elnök

Oldal teteje

Vezetőség 2022.09-től

Vezetőségi tagok

Tanácsadó testületi tagok

Tiszteletbeli örökös elnök

 • Dr. Forgács Sándor

Oldal teteje

Elérhetőségek:

Levelezési cím: msk@socrad.hu

Facebook: https://www.facebook.com/mskszekcio/

Oldal teteje

Az MRT Musculoskeletalis Szekciójának felhívásaTisztelt Kollégák!

Az MRT Musculoskeletalis (MSK) szekciója 2018 végén újjáalakult.

Szeretnénk a MRT-n belül a musculoskeletális képalkotó diagnosztika iránt érdeklődő, elkötelezett radiológus kollégákat, szakorvos jelölteket, rezidenseket összefogni, aktív közösséggé szervezni.

Ennek érdekében az eddigi szakmai programokat kibővítettük, valamint folytatjuk a rendszeres MSK tanfolyamok megszervezését.

Szeretnénk a szekció honlapját, annak szakmai tartalmát megújítani, folyamatosan frissíteni az MSK szekció tagjainak bevonásával, aktív részvételével.

Terveink között szerepel többek között:
- a rezidensek, szakorvosjelöltek MSK képzésének támogatása illetve a postgraduális képzés összefogása téma-specifikus munkacsoportok, képzőhelyek kialakításával,
- MSK leletezési protokollok kidolgozása,
- MSK-naptár létrehozásával felhívni a figyelmet a magyar és nemzetközi kongresszusokra, továbbképzésekre, kurzusokra,
- szorosabb kapcsolat kiépítése a társszakmákkal (pl. ortopédia, reumatológia, traumatológia, mozgásszervi rehabilitáció, neurológia). Szakmai képviselet megerősítése a társszakmák kongresszusain és tudományos ülésein.

Amennyiben a fentiek felkeltették érdeklődését, kérjük mielőbb jelentkezzen MSK szekció tagnak, illetve újítsa meg az MSK szekcióbeli tagságát.

Regisztráljon a socrad.hu honlapon az MSK szekcióba (ennek feltétele az MRT tagság, külön tagdíjat nem kell fizetni).
(A fenti linkre kattintva, felhasználó nevével, jelszavával történt belépést követően megnyílik saját személyes adatlapja, ahol a Szekciók fül alatt jelölheti be, hogy a Musculoskeletalis Szekció tagja szeretne lenni.)

Köszönettel:

az MRT MSK szekció Vezetősége
Oldal teteje

MSK tanfolyamok, kongresszusok, konferenciákMozgásszervi Ultrahang Tanfolyamok a Budai Irgalmasrendi Kórházban (2023.11.17-18., és 2024.02.16-17.)


Időpont: 2023.11.17-18.

Akkreditációs pontérték: 32

A tanfolyam Oftex adatlapja

A program megtekinthető ide kattintva

 

Időpont: 2024.02.16-17.

Akkreditációs pontérték: 32

A program megtekinthető ide kattintva

Jelentkezés folyamatos a Mozgásszervi Ultrahang Tanfolyamainkra, a drfzs@yahoo.co.uk email címen Dr. Farbaky Zsófia osztályvezető főorvosnál.
Területi Radiológus Továbbképzés: Musculoskeletalis Radiológia (Győr, 2023.11.25.)


Akkreditációs pontérték: 12

Jelentkezési határidő: 2023.11.24.

A program megtekinthető ide kattintva


***


Beszámoló a Sport és képalkotás c. Nemzetközi Radiológiai Napról
(Budapest, 2019.11.08.)


Wilhelm Conrad Röntgen német fizikus (1845-1923) 1895. november 8-ról 9-re virradó éjszaka fedezte fel a később róla elnevezett sugárzást. Felfedezéséért 1901-ben elsőként kapta meg a fizikai Nobel-díjat.

2012 óta minden évben ez a nap az IDoR (International Day of Radiology), melyet az Európai Radiológiai Társaság, az Amerikai Radiológiai Társaság és az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság kezdeményezésére az egész világon megrendeznek. A Nemzetközi Radiológiai Nap minden évben más témával hívja fel a figyelmet a modern orvosi képalkotás jelentőségére. A Magyar Radiológus Társaság Musculoskeletalis Szekciója szervezésében emlékeztünk meg erről a napról idén, november 8-án, a Sport és Képalkotás jegyében. Nyílt rendezvényünket élsportolóknak, hobbisportolóknak, ifjúsági sportolóknak és szüleiknek, sportorvosoknak, sportvezetőknek, edzőknek, gyógytornászoknak ajánlottuk, de rehabilitációs és radiológus orvos kollégák és radiológus asszisztensek is részt vettek a programon.

A sportsérülések ellátásának kulcskérdései: a korai felismerés, a pontos diagnózis, a kezelés azonnali megkezdése, és a megfelelő rehabilitációs program kialakítása. A Sport és Képalkotás rendezvény kapcsán a mozgásszervi sportsérülések korai képalkotó diagnosztikájának fontosságára hívtuk fel a figyelmet.

A program helyszínén 10-16 óráig, az egyik teremben szakmai előadásokon az izom, ín, szalag, porc, csont, végtagi ideg sérülések korai képalkotó diagnosztikájára, a röntgen, ultrahang és MR diagnosztika jelentőségére hívtuk fel a figyelmet. A másik teremben két nagyfelbontású ultrahangkészüléken hazai, vezető radiológus szakemberek vizsgálták meg a megjelent sportolók sérült, fájdalmas ízületeit, pl. 13 éves birkózó fiú túlterhelt térdét, birkózó édesapja könyöktáji idegsérülését, fiatal rúdtánc sportot űző nő már operált vállát, kerékpárral elesett nő sérült vállát, egyetemista, hobbi sportoló fiú fájdalmas csuklóját. A szakmai előadásokat és a diagnosztikus mozgásszervi ultrahang vizsgálatokat Dr. Farbaky Zsófia radiológus főorvos (Budai Irgalmasrendi Kórház), Dr. Nagy Judit radiológus főorvos (Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet), Dr. Saáry Krisztina radiológus főorvos (Budai Irgalmasrendi Kórház), Dr. Gulácsi György radiológus szakorvosjelölt (Budai Irgalmasrendi Kórház) és Dr. Varga Marcell ortopéd traumatológus főorvos (Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet) tartotta.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy rendezvényünkre Schmitt Pál volt Köztársasági Elnök úr, kétszeres olimpiai győztes párbajtőrvívó, MOB elnök, NOB alelnök, és kedves felesége Makray Katalin Asszony, olimpiai ezüstérmes tornásznőnk is ellátogatott. Jó hangulatú, értékes beszélgetésben Schmitt Elnök úr is kihangsúlyozta a sportolók, a sportsérülések diagnosztikájában, ellátásában résztvevő orvosok, és az edzők, sportvezetők együttműködésének fontosságát.

A sportnak vitathatatlan szerepe van az egészséges életmódra nevelésben, a testi-lelki egészség egyensúlyának megteremtésében, az egészség megtartásában. Arra kell tehát törekedni, hogy minél szélesebb körben sportoljanak a fiatalok és a felnőttek is. És akinek a sporttevékenység élete meghatározó részévé válik, annak nagyon fontos, hogy sportsérülése minél hamarabb, maradandó mozgásszervi károsodás nélkül meggyógyulhasson.

 

Oldal teteje

MSK webinarok, elérhető előadások

Feltöltés alatt...

Oldal teteje

MSK szakirodalom

Cikkgyűjtemény


Az MSK által ajánlott cíkkgyűjtemény megtekinthető ide kattintva

***


Szakkönyvek


Az MSK Szekció vezetősége által ajánlott szakkönyvek listája megtekinthető ide kattintva

***


Az IDOR (International Day of Radiology) alkalmából megjelent az "Imaging of Motion&Performance"című könyv (Dr. Franz Kainberger professzor úr, a European Society of Skeletal Radiology (ESSR) volt elnökének ajánlásával, engedélyével).

A könyv megtekinthető ide kattintva

Oldal teteje

MSK dokumentumok:

Cím

Típus

Dátum

Publikus dokumentumok

Beszámoló az MSK Szekció tevékenységéről 2022-2023pdf2023.03.22.
Elnöki beszámoló az MRT Musculoskeletalis Szekciójának orvosi munkájáról (2019. október-2022. szeptember)pdf2022.09.25.
Elnöki beszámoló az MRT Musculoskeletalis Szekciójának orvosi munkájáról (2020. október-2021. október)pdf2021.09.21.
MRT Musculoskeletalis (MSK) Szekció Szervezeti és Működési Szabályzatapdf2021.07.19.
MSK Elnöki Beszámoló a Magyar Radiológusok Társasága (MRT) Musculoskeletalis Szekciójának (MSK) orvosi munkájáról (2019. október-2020. október)pdf2020.09.30.
Imaging of Motion&Performance c. könyvpdf2019.12.02.
Dr. Nagy Judit elnöki köszöntőjepdf2019.11.04.
Jegyzőkönyv az MRT-MSK Szekció vezetőségválasztással egybekötött közgyűléséről (2019.10.10.)pdf2019.10.20.
Elnöki beszámoló a Magyar Radiológusok Társasága Musculoskeletalis Szekció 3 éves (2016. november - 2019. október) tevékenységérőlpdf2019.10.20.

Oldal teteje

MRT pályázat belföldi tanulmányutak költségének támogatására

A pályázati kiírás megtekinthető ide kattintva

Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31