Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Radiológusok Társasága

Society of Hungarian Radiologists

Gyermekradiológiai Szekció • Vezetőség
 • Bemutatkozás
 • A Szekció célkitűzései
 • Szakvizsga
 • Továbbképzés
 • Közlemények, kézikönyvek
 • Pályázat
 • Nemzetközi kapcsolatok
 • Gefferth-díj
 • A Szekció működésével kapcsolatos további információk
 • Ráépített gyermekradiológiai szakvizsga
 • Aktuális híreink
 • Aktuális rendezvényeink
 • Dokumentumok


MRT Gyermekradiológia Szekció 2022.09.09-én új vezetőséget választott. Az előző vezetőség mandátuma lejárt. Prof.Dr. Lombay Béla, az előző elnök további vezetőségi tagságot nem vállal.

A jelenlegi vezetőség tagjai:

Elnök:

 • Dr. Várkonyi Ildikó

 • levelezési cím: SE ÁOK Gyermekklinika, 1083 Budapest, Bókay János u. 53.
  E-mail:

Főtitkár

 • Dr. Molnár Diana

Tagok

 • Dr. Fodor Krisztina

 • Dr. Mohay Gabriella

 • Dr. Pásztor Gyula
 • dr. Rudas Gábor PhD

 • Dr. Varga Edit

Tiszteletbeli tagok

 • Dr. Kis Éva
 • Prof.Dr. Lombay Béla

Oldal teteje


Alapítva:


A Magyar Radiológusok Társasága Gyermekradiológiai Szekcióját Prof. Dr. Zsebők Zoltán, az MRT elnökének javaslatára 1977-ben alapította dr. Schlaffer Erzsébet. A szekció a Társaság autonom szervezeteként működik önálló vezetőség irányítása mellett, a Társaság elnökségének, vezetőségének formális fennhatósága alatt.

Oldal teteje


A Szekció célkitűzései


Megismertetni a gyermekradiológia sajátosságait a többnyire általános radiológiával foglalkozó orvosok, radiológus és gyermekgyógyász szakorvosok számára, képzéseket, továbbképzéseket szervezni, tudományos tevékenységet folytatni, kapcsolatot tartani a hazai és nemzetközi klinikai és radiológiai társaságokkal.

Oldal teteje


Szakvizsga


A 2004-es év jelentős változást hozott Szekciónk életében, mert hosszú évtizedek után az egészségügyi kormányzat teljesítette kérésünket, és a gyermekradiológiát, mint ráépített szakvizsgát elfogadta. A gyermekradiológia szakvizsga két alap szakvizsga felől közelíthető meg: a radiológia és a gyermekgyógyászat felől. A radiológiát követően két év, a gyermekgyógyászatot követően két és fél év a ráképzési idő. Gyermekradiológus szakorvosaink száma 60 felett van, többen képzés alatt állnak.

Oldal teteje


Továbbképzés

2023. november 25-én szombaton 10 órakor várunk mindenkit a Bókay Gyermekklinikán az őszi esetismertetésre.

Eset bemutatására jelentkezés: Dr. Várkonyi Ildikónál (varildiko@yahoo.com), november 20-ig, az eset előadójának nevével, munkahelyével és az előadás címével.


A kétévente szervezett szimpóziumok biztosítják a folyamatos magas színvonalú továbbképzést, s egyben lehetőséget adnak a szakmát művelőknek előadások tartására, az új eredmények, érdekes esetek bemutatására.
A jelentősebb hazai radiológiai rendezvényeken, pl. az évente Sopronban tartott Ultrahang Napokon, illetve a kétévente tartott MRT Kongresszuson és a szintén kétévente megrendezésre kerülő Lélek Imre emléküléseken a Szekció rendszeresen részt vesz, a programban gyakran külön szekcióban tart előadásokat
Évente 2 alkalommal, tavasszal és ősszel „Gyermekradiológiai esetek” címmel tart a Szekció üléseket, főként fiatal előadók számára, az I. sz. Gyermekklinika szervezésében.
Évente kétnapos gyermekradiológiai tanfolyamot tartunk, a korábbi években Miskolcon, az utóbbi években Budapesten, az I. sz. Gyermekklinikán, mely egyben gyermekradiológiai szakvizsgához szükséges kötelező tanfolyam.

Oldal teteje


Pályázat

Az MRT Gyermekradiológiai Szekciója gyermekradiológiával foglalkozó radiológia osztályok részére szakkönyv, illetve digitális szakfolyóirat előfizetés vásárlására pályázatot ír ki.


A pályázat összesített keretösszege 400 000 Ft.

Egy radiológiai osztály egy könyvre/folyóiratra pályázhat.

A pályázatokat az osztályvezető aláírásával papír alapon A Magyar Gyermekradiológia Fejlődéséért Alapítvány Kuratóriumának címezve Dr Várkonyi Ildikó nevére postán kell elküldeni, az SE Gyermekgyógyászati Klinika, 1083 Budapest, Bókay János utca 53. postacímre.

Kérem, hogy a postára adáskor egy email-t is küldjenek nekem azonos tartalommal: varildiko@yahoo.com címre.


A határidő április 28. 

A pályázatokat az MRT Gyermekradiológiai Szekciójának vezetősége fogja elbírálni.

Oldal teteje

Közlemények, kézikönyvek


Évi rendszerességgel jelennek meg gyermekradiológiai témájú közlemények a Magyar Radiológiában, nyomtatott és online formában egyaránt. Kis Éva szerkesztésében 2004-ben „Gyermekradiológiai esetek” címmel a Semmelweis Kiadó jelentetett meg egy kézikönyvet (szerzők: Bitvai Katalin, Lombay Béla, Kis Éva, Várkonyi Ildikó, Verebély Tibor). 2010-ben a „Gyermekradiológia alapjai” címmel ugyancsak Kis Éva szerkesztésében jelent meg egy tankönyv (szerzők: Barsi Péter, Bártfai Katalin, Balázs György, Györke Tamás, Horváth Erzsébet, Kis Éva, Rudas Gábor, Várkonyi Ildikó). 2013-ban a Miskolci Egyetem kiadásában „Radiopathológia” címmel (Lombay Béla szerkesztésében többek között Harkányi Zoltán, Martos János közreműködésével) jelent meg tankönyv a radiográfus hallgatók részére, mely segíthet a szakorvos jelölteknek a technikai, ill. az általános és gyermekradiológiai különbségek problémáinak megértésében. A szakvizsga felkészüléshez ugyancsak segítséget jelenthet egy gyakorlati kézikönyv: „Baleseti-röntgendiagnosztika gyermekkorban” (Lombay Béla, Medicina kiadó 1987). A gyermekgyógyászat számos területén megjelenő könyvek radiológiai fejezeteit írják a Gyermekradiológia Szekció tagjai (pl. Gyermekbántalmazás, Gyermektraumatológia, Gyermek gastroenterológia, Gyermeknephrológia).

Oldal teteje


A Gyermekradiológiai Szekció tagjainak nemzetközi kapcsolata, szereplése


A Gyermekradiológiai Szekció tagjai, vezető személyiségei rendszeresen részt vesznek az évente változó helyszíneken tartott európai gyermekradiológus kongresszusokon. Ezeken előadásokat is tartanak, illetve üléselnökként szerepelnek.
1992-ben Lombay Béla az Európai Gyermekradiológus Társaság (ESPR) elnökeként Budapesten szervezte a Társaság éves kongresszusát. Lombay Béla 1997-től az ESPR tiszteletbeli tagja.
2002-ben Lombay Béla szervezésében Budapesten volt az ESPR nemzetközi musculoskeletalis továbbképző tanfolyama.
2013-ban az előző évek sikeres szereplésének jutalmául, ugyancsak az ESPR elnökeként Kis Éva kapta az 50. jubileumi kongresszus rendezésének jogát. A kongresszus nagy sikert jelentett, nemcsak a gyermekradiológiai szekció, hanem az egész társaság számára is. Kis Éva 2016 óta a Társaság tiszteletbeli tagja.
Várkonyi Ildikó ESPR-és GPR (Gesellschaft für Paediatrische Radiologie) tag.
Az évente Bécsben szervezett európai radiológus kongresszusokon Szekciónk vezetői szinte évi rendszerességgel részt vesznek, mint szervezőbizottsági tagok, üléselnökök, moderátorok, előadók.

Oldal teteje

Gefferth - díj


A gyermekradiológiai szekció által alapított díj, melyet minden második évben kiemelkedő munkát végző gyermekradiológusok kapják.Az eddigi díjazottak:
2022 Dr. Balázs György
2019 Dr. Várkonyi Ildikó
2017 Dr. Rudas Gábor
2015 Dr. Mohay Gabriella
2011 Prof. Dr. Harkányi Zoltán
2009 Dr. Gersei Emma
2007 Dr. Borbás Éva
2005 Dr. Kis Éva
2003 Dr. Bevíz József
2001 Dr. Bitvai Katalin
1999 Dr. Lombay Béla
1997 Dr. Schlaffer Erzsébet
1995 Dr. Köteles György

Oldal teteje


A Szekció működésével kapcsolatos további információk


A Szekció tiszteletben tartja a gyermekradiológia nagy magyar elődjeit: Gefferth Károly professzort- az Európai Társaság első magyar tiszteletbeli tagját-, Görgényi Ákost, Weisenbach Jánost, Köteles Györgyöt, Szy Sándort, Schlaffer Erzsébetet, Bitvay Katalint, Kis Évát, Lombay Bélát. Valamint azokat az osztályvezető főorvosokat, akik sokat tettek a magyar gyermekradiológia hazai és nemzetközi elismertetéséért. Külön említendő a számos külföldi barát, kolléga, akik elősegítették hazai kis diszciplínánk külföldi kapcsolatrendszerének kialakítását.
A Szekció nyitott, bárki bármikor jelezheti belépési szándékát a főtitkárnál, feltétel a Magyar Radiológus Társasági tagság, rendezett tagdíj fizetés. A Szekcióban külön tagsági díj nincs.

Oldal teteje


Ráépített gyermekradiológiai szakvizsga


radiológia (60) + 24 hó
csecsemő- és gyermekgyógyászat (60) + 30 hó

TÁJÉKOZTATÓ-Ráépített-képzés-2018.09.25.-SZTO.pdf (semmelweis.hu) >>

Szakvizsgához szükséges dokumentumok:
https://semmelweis.hu/aok/files/2018/10/Gyermek-radiológia-I.-radiológia.pdf >>
https://semmelweis.hu/aok/files/2018/10/Gyermek-radiológia-II.-csecsemő-és-gyermekgyógyászat.pdf >>


Szakvizsga tételsor:
https://enkk.hu/files/2o17/nvb/szakorvos/gyermek-radiologia_egyseges-180411.pdf >>

Oldal tetejeAktuális híreink


2023.11.03.: Gratulálunk két új gyermekradiológus szakorvosnak: Dr Kostyál Lászlónak (Miskolc, BAZ Vármegyei Központi Kórház), és Dr Velkey Ábelnek (Semmelweis Egyetem, Budapest, Gyermekgyógyászati Klinika) sikeres szakvizsgájukhoz.

2023.03.23.: Két új gyermekradiológust üdvözölhetünk sikeres szakvizsgája alkalmából - Dr. Béli Tímea (Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest), és Dr. Szöllősi Ramóna (Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest). Gratulálunk!

Oldal tetejeAktuális rendezvényeink


Gyermekradiológiai Kazuisztika - 2024. április 6.szombat, 10h, Bókay Gyermekklinika
Jelentkezni csak az esetet ismertető Kollégáknak kell: varildiko@yahoo.com címen

Gyermek ultrahang tanfolyam - 2024. április 25-26. Bókay Gyermekklinika
Jelentkezés: csak OFTEX-en:
https://oftex.hu/project_o/actual_prg/system/launch.php?pg=./oftex/TANF_Adatlap.php?msgid=86076&tableid=0&retcode=tanflist

Szeretettel várunk Mindenkit!

Várkonyi Ildikó
Az MRT Gyermekradiológiai szekciójának elnöke

Oldal tetejeA Szekció dokumentumai


Cím

Típus

Dátum

Dokumentumok regisztrált MRT tagok számára
A gyermekradiológia evolúciója – I. (Dr. Lombay Béla)pdf2023.03.23.
A magyar gyermekradiológia története – II. (Dr. Lombay Béla)pdf2023.03.23.
A magyar gyermekradiológia története – III. A (gyermek)radiológia metamorfózisa történeti és szépirodalmi nyomokkal (Dr. Lombay Béla)pdf2023.03.23.
Beszámoló az MRT Gyermekradiológiai Szekció működéséről 2017-2022pdf2022.09.05.

Oldal teteje


(Összeállították: Kis Éva, Lombay Béla, Várkonyi Ildikó, Molnár Diana)

Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31